• Imprimeix

Notícia 548 - Nou fons de documentació a la Cartoteca de l'ICGC

16/9/22 15.53

El geòleg Dr. Jaume Calvet ha dipositat a la Cartoteca de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) un fons de documentació dels projectes de teledetecció i geomorfologia elaborats durant la dècada de 1990 a l'Illa de Livingston (Antàrtida). Aquests treballs es van fer en el marc del Programa Nacional d'Investigació a l'Antàrtida, sota la direcció de l'oceanògrafa Dra. Josefina Castellví, i hi van participar investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) i de l'aleshores Institut Cartogràfic de Catalunya (actual ICGC).

Des de la preparació de la primera campanya de camp a l'Illa Livingston (1988-1989) ​​es va constatar la manca de documentació cartogràfica de la zona. Amb l'objectiu d'elaborar un document cartogràfic actualitzat i de més detall, l'equip d'investigadors va proposar a l'Institut de fer una cartografia a partir d'imatges de satèl·lit. El mapa que en va resultar va servir de base per als treballs de camp de geomorfologia i topografia i també per als treballs de gabinet posteriors. El tractament d'imatges d'observació de la Terra utilitzades en la realització del mapa va suposar un avenç en l'estudi de la dinàmica glacial com un dels indicadors climàtics.

L'Illa Livingston, on hi ha situada la base espanyola, pertany a l'arxipèlag de les Shetland del Sud, a uns 1 000 quilòmetres del continent sud-americà. Amb una extensió total aproximada de 800 km2, és la segona en extensió de l'arxipèlag, després de l'Illa Rey Jorge. Només un 9% aproximadament de l'illa no està coberta pel gel.