• Imprimeix

Notícia 492 - Taula rodona sobre projectes cartogràfics transfronterers: passat i present

15/11/21 12.43

En el marc de l'exposició Plànols de castells, viles, esglésies i capelles de la Catalunya del Nord l'any 1719, organitzada per l'ICGC a la Casa de la Generalitat a Perpinyà, l'Institut també hi ha organitzat la taula rodona sobre projectes cartogràfics transfronterers, que tindrà lloc el 16 de novembre i comptarà amb la presència de Josep Puigbert i Punset, director de la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà, i de Jaume Massó i Cartagena, director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

A la taula intervindran: Rafael Giménez-Capdevila, president de la Societat Catalana de Geografia i responsable del Programa de suport a la presidència de la Comunitat de Treball dels Pirineus 2019-2021; Joan Becat, membre de l'Institut d'Estudis Catalans i professor de geografia de la Universitat de Perpinyà; Antoni Magariños, subdirector general de Serveis Tècnics de l'ICGC, i Carme Montaner, cap de la Cartoteca de Catalunya de l'ICGC.

En aquesta taula es farà un repàs històric dels projectes cartogràfics transfronterers fins a principis del segle XIX, emmarcats gairebé sempre en un context d'ocupació militar, i es mostrarà com a poc a poc, sobretot a partir de la segona meitat del segle XX, aquests projectes es van transformant en projectes cartogràfics de cooperació. També es reflexionarà com ha estat percebut aquest canvi de paradigma entre la població de la Catalunya del Nord.

L'exposició de mapes, que es pot visitar fins al 26 de novembre, recull una vintena de representacions cartogràfiques d'indrets de la Catalunya del nord que figuren en un atles de 1719 obra de l'enginyer militar francès Pennier.

Cada un d'aquests mapes es compara amb l'ortofotomapa corresponent de l'any 2015 per, així, apreciar clarament l'evolució territorial d'aquests tres-cents anys.