• Imprimeix

Notícia 431 - Participació de l'ICGC en l'SmartCityLive 2020

26/11/20 13.55

L'ICGC va participar en la sessió "2030 Agenda and Urban Agenda for Catalonia: from Strategy into Practice" de l'SmartCityLives 2020 (17-18 de novembre) amb una presentació sobre la seva aportació als objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides, concretament a l'ODS 11: Ciutats sostenibles i les seves interaccions.

Aquesta Agenda, adoptada per tots els estats membres de les Nacions Unides el 2015, ofereix un model compartit de pau i prosperitat per a les persones i el planeta. El seu nucli central compta amb 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS), essent cada un d'ells una crida urgent a l'acció de tots els països.

Bona part d'aquests objectius fa evident la rellevància de la geoinformació per analitzar la distribució espacial d'indicadors socials, econòmics i mediambientals per al seu seguiment i avaluació.

En aquest context, l'Institut ha partit dels seus actius i de les seves competències en observació de la Terra i ha generat eines de visualització i anàlisi de la geoinformació. A més, per generar un conjunt d'indicadors urbans (anomenat Atles de sostenibilitat urbana) ha usat dades addicionals (bases de dades cadastrals i models digitals de superfície). Els productes resultants han estat visors d'ecosistemes urbans com ara: el verd urbà, el potencial solar, la contaminació lumínica, materials superficials de les cobertes o comportament tèrmic (efecte illa de calor urbana).

L'ICGC, com a agència de cartografia ha donat, dins les seves competències, prioritat rellevant a un enfocament cartogràfic dels ecosistemes urbans per proporcionar indicadors i eines de visualització i anàlisi que avaluïn la seva sostenibilitat i facilitin el disseny i la implementació de polítiques i accions derivades.

La sessió "2030 Agenda and Urban Agenda for Catalonia: from Strategy into Practice" va ser organitzada pel Departament de Territori i Sostenibilitat i va comptar amb la participació de membres d'aquest Departament.