• Imprimeix

Notícia 384 - L'ICGC habilita un visor per comprovar l'extensió de les inundacions de la borrasca Gloria

24/1/20 6.52

Visor Gloria afectació al Delta de l'Ebre
L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha habilitat un visor que permet fer una primera aproximació a les inundacions que ha patit el Delta de l'Ebre com a conseqüència de la borrasca Gloria, fent servir imatges captades pel satèl·lit Sentinel-1 de l'Agència Espacial Europea (ESA, per les sigles en anglès). El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha visitat Deltebre, i s'ha reunit amb el seu alcalde, així com el de Sant Jaume d'Enveja, a qui ha presentat aquesta eina.

Aquest satèl·lit radar il·lumina el terreny, enviant un pols que retorna quan topa amb una superfície no coberta per l'aigua i, en canvi, retorna amb poca potència quan topa amb una làmina d'aigua i/o amb sòls humits. Tècnics de l'ICGC han pogut comparar la superfície del Delta on el pols retornava abans del temporal amb la superfície on el pols no retorna després del pas de la borrasca.

D'aquesta manera, al visor de l'ICGC es pot observar l'estimació provisional de la superfície coberta per l'aigua i/o sòls humits el dia 9 de gener (en blau fosc, 22 637 ha) i també la superfície addicional coberta per l'aigua en data 21 de gener (en blau clar, 3 941 ha). A aquestes capes se superposen els límits dels termes municipals. D'aquesta manera es pot copsar tant l'extensió de les zones humides habituals del Delta com els terrenys que han pogut quedar negats per la borrasca.

Cal dir que l'eina no permet calcular la profunditat de la làmina d'aigua existent, que pot anar des d'un terreny simplement humit a inundat, ni distingir si es tracta d'aigua salada o dolça. És, doncs, un instrument que l'ICGC posa a disposició de la ciutadania i de les administracions per a una primera estimació de la zona inundada.

En aquests moments amb el Sentinel 1 també s'està treballant les àrees de la Tordera, la Conca de Ter i el Fluvià per obtenir els mateixos resultats i poder generar el visor corresponent.

Per complementar aquest primer visor, entre avui i el proper diumenge l’Institut farà diversos vols fotogramètrics sobre el Delta de l’Ebre, la Tordera, la Conca del Ter i el Fluvià, així com tota la línia de costa. L'avió, equipat amb una càmera fotogramètrica, obtindrà imatges aèries amb una alta resolució espacial.

Aquestes fotografies es processaran posteriorment per mostrar-les en el visor de forma contínua, georeferenciada, navegable i comparable amb les orfototos convencionals que publica l'ICGC. Serà un instrument més precís perquè els particulars i les administracions de la zona puguin calcular l'abast dels danys i també com a suport per tornar a dibuixar, per exemple, el traçat dels camins que s'hagin perdut o els límits dels conreus.

La publicació d'aquests visors forma part de les funcions de l'ICGC, com a servei públic, de difondre informació cartogràfica dels fenòmens naturals que afecten el territori, perquè serveixi de base per a estudis posteriors.