• Imprimeix

La seu pirinenca de l'ICGC presenta al territori les seves línies de treball

22/6/16 14.54

El Centre de Suport Territorial Pirineus (CSTP) que l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) té a Tremp (Pallars Jussà) ha acollit aquest dimarts una jornada divulgativa per donar a conèixer al territori els serveis que presta l'Institut a tot Catalunya i, especialment, les línies de treball d'aquesta seu pirinenca.

El CSTP posa l'èmfasi en activitats de difusió de les Ciències de la Terra, que divulguen als diferents graus educatius, des de l'escolar a l'universitari. També fomenta les relacions de proximitat i les col·laboracions amb el territori.

L'edifici del Centre de Suport Territorial de l'ICGC a Tremp.

L'edifici del Centre de Suport Territorial de l'ICGC a Tremp.

Museu geològic i suport al Geoparc

En el marc d'aquesta segona línia d'actuació es troba, per exemple, el conveni signat recentment amb l'Ajuntament de Tremp per habilitar el Pirineus Geological Open Museum, un museu geològic permanent a l'aire lliure. Es tracta de la instal·lació als carrers del municipi d'objectes geològics que explicaran, de manera didàctica, els materials que formen la serralada dels Pirineus i les seves edats geològiques.

El CSTP també dóna suport a la candidatura del Geoparc Conca de Tremp-Montsec. Un geoparc és un territori reconegut per la UNESCO que compta amb un patrimoni geològic, paleontològic i miner d'importància internacional. El projecte per a crear el primer geoparc de la demarcació de Lleida agrupa 14 municipis del Pallars Jussà; el municipi de Baix Pallars (Pallars Sobirà); Coll de Nargó (l'Alt Urgell), i els municipis d'Àger, Camarasa i Vilanova de Meià (la Noguera).

Implicació dels estudiants de l'Institut

Com a exemple de les activitats de difusió que impulsa la seu pirinenca, alumnes de l'Institut de Tremp (Pallars Jussà) han presentat durant la jornada d'aquest dimarts els primers projectes que han dut a terme fruit de l'apadrinament del CSTP.

El projecte d'apadrinament vol utilitzar el patrimoni monumental com a recurs didàctic i estimular el sentiment de pertinença dels joves al seu entorn. Els alumnes de l'institut de primer de Batxillerat i de quart d'ESO han dut a terme diversos projectes emmarcats en les matèries d'Educació Visual i Plàstica i de Cultura Audiovisual, alguns vinculats a la difusió del geoturisme i a la candidatura del Geoparc Conca de Tremp-Montsec.

Els estudiants també tenen la possibilitat de dissenyar una obra escultòrica o de land art per exhibir-la al terreny annex al CSTP, exposar fotografies de l'edifici o elaborar productes de disseny gràfic (samarretes, un joc o un personatge animat) vinculats al geoturisme. El projecte d'apadrinament del CST compta amb el suport dels departaments d'Ensenyament i Cultura de la Generalitat.

La seu pirinenca de l'ICGC ocupa 1.252 metres quadrats i el seu disseny segueix els preceptes de l'arquitectura bioclimàtica, prioritzant les mesures d'aprofitament energètic. A més, compta amb sistemes de reutilització  de l'aigua de la pluja per al rec i la seva climatització es realitza amb bombes de calor geotèrmic.