• Imprimeix

Fons cartogràfic Paluzie a la Cartoteca Digital

Els mapes i els llibres escolars de la casa Paluzie han tingut un paper molt important a les escoles de l'estat espanyol des de mitjan segle XIX fins a ben bé els anys 1960

26/11/15 19.57

Esteve Paluzie i Cantalozella (1806-1873), entre moltes altres activitats, va desenvolupar una tasca pedagògica important: el 1840 va crear un taller de litografia per publicar i difondre les seves obres escolars (llibres d'aritmètica, de geografia, d'història, d'urbanitat, d'aprenentatge de la lectura, d'eloqüència, el catecisme...) i el 1862 va publicar el seu primer mapa mural. El taller familiar el va continuar el seu fill Faustí Paluzie i Tallé i els néts Esteve, Josep i Juli Paluzie Lucena.

El 1926, la família traspassà els drets a la Impremta Elzeviriana i Llibreria Camí que van seguir la tasca fins als anys 1970.

El fons de l'Editorial Paluzie va ser dipositat a la Cartoteca de Catalunya a final de 2014.

Es tracta d'una mostra molt important de la seva producció cartogràfica (un centenar de peces). Recull mapes murals, taules geogràfiques escolars (pesos i mesures, accidents geogràfics, etc.) i mapes publicats dins llibres i atles. També hi ha un fons important amb proves d'impremta, documents de treball, àlbum mostrari de les seccions de globus terraqüis i celestes, etc.

El fons que va arribar a la Cartoteca, a més de l'obra dels Paluzie, té una cinquantena de mapes d'altres autors, nacionals i estrangers, que la família va anar aplegant al llarg dels anys.

Les reproduccions digitals d'aquest fons s'han distribuït a les col·leccions de la Cartoteca Digital segons les àrees geogràfiques corresponents. La resta de làmines que no representen cap àrea geogràfica (cartells de mesures, d'accidents cartogràfics, astronòmics) s'han agrupat sota el nom Fons cartogràfic Paluzie.

Jaume Miranda i Canals
Director