• Imprimeix

Vídeos de riscos geològics

Recull de vídeos

Allaus

Temps al Temps - Allaus (5'32")El vídeo Allaus explica com evoluciona el mantell nival i perquè es produeixen les allaus, quines zones del territori de Catalunya són les que tenen una activitat més alta i quines són les eines que tenim disponibles per protegir-nos. En el vídeo es remarca la importància d'informar-se amb el Butlletí de Perill d'Allaus abans de sortir a la muntanya, de planificar l'itinerari de l'excursió i d'anar ben equipat i amb el material de seguretat adient.

Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i Servei Meteorològic de Catalunya, 2018.

Agraïments: Bombers, Vallter2000 Estació d'Esquí i Muntanya i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.


Neu, allaus i risc natural. Estudi del risc d'Allaus al Pirineu de Catalunya (1986-1996) (9'57")Font: Universitat de Barcelona autoritza l'IGC a fer-ne la difusió (2013).


El peligro de aludes y su predicción (8'45")Font: Servei Geològic de Catalunya (1990).Costa

Temps al Temps - Monitoratge de la costa (4'51")El vídeo Monitoratge de la costa mostra els efectes que produeixen els temporals costaners en aquest medi i la modificació, en alguns casos severa, que pateix la línia de costa. Per a la gestió d'aquests fenòmens són necessaris, per una part, els models de predicció de temporals de què disposa METEOCAT, i per altra, la informació cartogràfica i geològica (línia de costa, volums de sorra desplaçada, fotografies d'alta resolució, imatges multiespectrals, models del terreny, etc.) que de manera continua elabora l'ICGC a partir els seus vols periòdics.

Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i Servei Meteorològic de Catalunya, 2018.

Agraïments: Jordi Sacasas i Meteoteca de Catalunya.Inundacions i esllavissades

Temps al Temps - Les inundacions i els moviments de vessant (4'49")El vídeo Les inundacions i els moviments de vessant mostra les zones del territori que es poden veure afectades per aquests fenòmens i com l'ICGC els estudia. Les principals línies d'actuació són: la documentació dels esdeveniments, l'avaluació de la seva perillositat i el suport a Protecció Civil per garantir la seguretat tant de la població com la dels grups intervenció en situacions de risc.

Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i Servei Meteorològic de Catalunya, 2018.

Agraïments: Bombers i Agents rurals.


Mesurant el moviment del terreny - Projecte Riscmass (18'37")El vídeo del Projecte Riscmass, de metodologies per a la gestió del risc de moviments del sòl i anàlisi de la política d'assegurances, presenta l'estudi dels moviments del terreny mitjançant Interferometria Radar, estudis geofísics i establiment d'una xarxa d'anivellació, per a la definició de models de moviments del sòl, elaboració de mapes de riscos i anàlisi sobre les polítiques d'assegurances.

Font: Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC), Institut Geològic de Catalunya (IGC), Regió Calàbria (IT)-Coordinador-,CNR-IRPI (IT), Regió Sicília (IT), Universitat Alacant (E), NOA National Observatory of Athens (GR). INTERREG IIIB MEDOCC (FEDER) (2003-03-4.3-I-014).

Agraïments: Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, Departament Teoria del Senyal i Comunicacions de la Universitat Politècnica de Catalunya, Oriol Rosell Novell de la Universitat de Barcelona, GPS Global, RSE, Incasòl, Ajuntament de Cardona, Ajuntament de Sallent i Ajuntament de Súria.Terratrèmols

RISK-UE. Advanced methodology for seismic risk scenarios with applications in European cities (2001-2003) (18'37")L'objectiu principal del projecte va consistir en desenvolupar una metodologia general i modular per a la realització d'escenaris de danys sísmics, tenint en compte les especificitats de les ciutats europees, inclosos els edificis i els llocs històrics. Es basa en l'avaluació del perill sísmic, en l'inventari sistemàtic i en les tipologies dels elements en risc i en l'anàlisi del valor i la vulnerabilitat d'aquests elements. La metodologia es va aplicar a set ciutats europees, entre elles, la ciutat de Barcelona.

Font: Institut Geològic de Catalunya, Barcelona, Espanya; Institute of Earthquake Engineering and Engineering Seismology, Skópie, Macedònia; Technical University of Civil Engineering, Bucarest, Romania; Politecnico-structural Engineering Department, Milà, Itàlia; Land Use Planning and Natural Risks Services, Marsella, França; Aristotle University of Thessaloniki, Grècia; Laboratory of Seismic Mechanics and Earthquake Engineering, Sòfia, Bulgària (Directorate General XII for Science, Research and Development of the European Union, EVK4-CT-2000-00014).