• Imprimeix

Barranc Escòrnacrabes (17/02/2002)

Barranc Escòrnacrabes (17/02/02)

Localització

Val d'Aran  (Pirineu occidental de Catalunya)

Val d'Aran (Pirineu occidental de Catalunya)

Situació nivometeorològica

METEOROLOGIA

  • 15/02/02: nevades moderades, amb gruixos de neu recent acumulats entre 15 i 20 cm. Vent suau del N. Temperatures baixes: màximes negatives, amb valors al voltant dels -5 ºC i mínimes al voltant dels -10 ºC.
  • 16/02/02: ja s'han acumulat gruixos de 30 a 40 cm de neu recent i segueix nevant feblement. Vent suau del NE. Les temperatures es mantenen baixes (màximes al voltant dels -5 ºC i mínimes al voltant de -8 ºC.
  • 17/02/02 (dia de l'accident): cel ennuvolat amb nevades febles disperses. Cota de neu a 800 m. Les temperatures es mantenen baixes. Vents fluixos d'orientació variable.

ESTAT DEL MANTELL
Hi ha de 30 a 40 cm de neu recent que s'ha dipositat homogèniament a totes les cotes. En vessants a sotavent, aquesta nova capa s'acumula damunt de plaques de vent formades en dies anteriors. A cotes altes es formen plaques a sotavent del vent de NW.

PREDICCIÓ BPA a 1 dia
PERILL 3 per desencadenament d'allaus de placa pel pas d'una persona que localment poden ser de grans dimensions.

Perfil estratigràfic realitzat 4 dies després de l'accident a la zona de sortida de l'allau.  Observeu com hi ha una capa de gra fi i agulles (possible placa de vent) dipositada sobre una important capa de cohesió molt baixa formada per grans de cares planes i gobelets. A la vegada aquesta placa queda amagada per la neu recent que va caure després de la seva formació.

Perfil estratigràfic realitzat 4 dies després de l'accident a la zona de sortida de l'allau. Observeu com hi ha una capa de gra fi i agulles (possible placa de vent) dipositada sobre una important capa de cohesió molt baixa formada per grans de cares planes i gobelets. A la vegada aquesta placa queda amagada per la neu recent que va caure després de la seva formació.

Característiques de l'allau

Tipus d'allau: Placa de vent
Orientació: NNE
Cicatriu: 20 m d'amplada i 80-100 cm de gruix
Pendent: 45º 
Dipòsit: 20 m d'amplada i 1-1,5 m de gruix
Recorregut: 260 m

Imatges de l'allau

Barranc d'Escòrnacrabes. En color rosat es pot veure el límit de l'allau. Les línies vermelles indiquen les cicatrius de la placa. Els punts vermells assenyalen el lloc on es van localitzar les víctimes. (Foto: Jordi Gavaldà)

Barranc d'Escòrnacrabes. En color rosat es pot veure el límit de l'allau. Les línies vermelles indiquen les cicatrius de la placa. Els punts vermells assenyalen el lloc on es van localitzar les víctimes (Foto: Jordi Gavaldà)

Zona de sortida de l'allau. La línia contínua indica la cicatriu i la línia discontínua indica el recorregut. (Foto: Jordi Gavaldà)

Zona de sortida de l'allau. La línia contínua indica la cicatriu i la línia discontínua indica el recorregut (Foto: Jordi Gavaldà)

Dipòsit de l'allau (Foto: Jordi Gavaldà)

Dipòsit de l'allau (Foto: Jordi Gavaldà)

Cronologia dels fets

  • Grup de sis persones incien el descens fora pista pel barranc de l'Escòrnacrabes en el lloc conegut com La Vinyeta.
  • El seu pas provoca el desencadenament de l'allau que arrossega i deixa colgats a dos membres del grup.
  • Els cossos són localitzats sondejant amb els esquís i desenterrats pels companys de les víctimes, junt amb altra gent que descendia en aquell moment per l'itinerari fora pista de la canal de l'Escòrnacrabes.
  • Els mateixos membres del grup avisen als treballadors de les pistes, els quals aconsegueixen reanimar i traslladar a una de les víctimes (l'altra és trobada sense vida), però que també mor hores després.