• Imprimeix

Roques Blanques-Pic de la Dona (28/11/2021)

Localització

En vermell s'indica la zona on es va desencadenar l'allau

En vermell s'indica la zona on es va desencadenar l'allau.
Ripollès (Pirineu oriental de Catalunya)


Situació nivometeorològica

Meteorologia

 • La situació meteorològica prevista era de temperatures baixes amb nevada feble i vent molt fort del nord amb el fenomen de torb.
 • A l’estació automàtica d’Ulldeter de l’SMC, el dia 27 s’enregistra un descens de les temperatures de -4 a -10 ºC, i el dia 28 (dia de l’accident) de -10 a -13. El vent va ser molt fort de component nord amb un cop de 26 m/s del nord el mateix dia de l’accident. El fenomen del torb va ser el tret més destacable

Estat del mantell

El butlletí de perill d'allaus (BPA) emès el dissabte dia 28, vàlid per al diumenge dia 29 indicava pel sector Ter-Freser MARCAT (3) per damunt de 2100 m. MODERAT (2) per sota.

L’estabilitat del mantell nival descrita en el butlletí de perill d’allaus indicava que:

El problema de neu ventada, pren protagonisme al llarg del cap de setmana.
S'ha registrat una allau accidental al vessant francès immediatament adjacent al sector.
El vent girarà d'oest a nord i es reforçarà, amb cops molt forts les tardes i nits de dissabte i diumenge. La neu disponible, freda, seca i sense cohesió formarà plaques a zones d'acumulació, com sota colls i carenes, especialment les orientades a sud i est. Aquestes plaques es podran desprendre fàcilment al pas d'una persona, o fins i tot de manera natural, i donaran lloc a allaus de fins a mida 3, suficient per enterrar un grup de persones, a zones propícies a l'acumulació.
També podrien caure allaus a obagues per damunt de 2100 m malgrat el vent no produeixi acumulacions, ja que el mantell adquirirà estructura de placa. En aquestes orientacions les allaus seran com a molt de mida 2 i cauran, en general, al pas de persones. Podran haver-hi desencadenaments a distància.

El mantell nival previ al dia de l’accident en aquest sector presentava uns 50 cm de neu freda incohesiva sobre facetes al damunt d'una crosta. Els tests d’estabilitat trencaven per la neu recent tot i que hi havia cristalls facetats que, un cop iniciada la fractura, mostraven certa tendència a propagar.

Pel que fa a l’activitat d’allaus els dies previs, concretament el dia 25, s’havien donat allaus de placa de mida 1 (insuficients per colgar una persona) al vessant francès adjacent a la zona (amb una persona arrossegada) i també a la zona del Ter-Freser sense afectació a persones. El mateix dia 28 cauen diverses allaus de mida 3 (suficients per enterrar un grup de persones) a la zona d’Ulldeter amb afectació a les instal·lacions i pistes d’esquí.

Cronologia dels fets

El dia 28, es dona l’alerta que ha desaparegut una persona que està realitzant muntanyisme a la zona d’Ulldeter, motiu pel qual es despleguen els diferents dispositius per fer la seva cerca. El dia 29 de novembre és trobada en estat d’hipotèrmia. Finalment, un cop traslladada a l’hospital mor.

 

Característiques de l'allau

L’allau es dona al sector indicat al Mapa de Zones d’allaus 1:25.000 nº 14-Ulldeter amb el codi TER077, la qual es va cartografiar com a zona d’allau atesa les seves característiques de terreny i de vegetació. A més, en aquest sector s’han observat i cartografiat diferents allaus en diferents temporades hivernals. Aquesta informació és consultable al visor d’allaus.

L’allau que provocà l’accident ha estat cartografiat en detall segons el reconeixement de camp fet el dia 30-11-2021 (vegeu l’apartat cartografia de l’allau). En aquest treball de camp es van veure les evidències de l’allau pel que fa al trajecte i l’arribada¸ no així pel que fa a la zona de sortida. L’allau va provocar trencadissa de branques d’arbres i de troncs,

L'allau motiu de l'accident presenta les característiques següents:

Característiques de l’allau:

 • Orientació: S.
 • Tipus d’allau: Allau de placa tova.
 • Desplaçament de la neu: Allau mixt amb flux dens i aerosol.
 • Humitat de la neu: Seca.
 • Tipus dipòsit: En grumolls.
 • Zona de trajecte: Vessant obert entre arbres dispersos.
 • Zona d'arribada: Vessant obert entre arbres dispersos.
 • Amplada del dipòsit: 15-20 m.
 • Gruix del dipòsit: 1 m.
 • Tipus de dipòsit: En grumolls.

Cartografia de l’allau

Cartografia de l’allau

Cartografia de l’allau: En rosa s’ha cartografiat la zona de trajecte i de dipòsit observats. En gris s’ha interpretat la sortida i el límit de l’aerosol a l’arribada.


  

Perfil estratigràfic realitzat 1 dia després

Perfil del mantell nival realitzat dos dies després de l’accident en un vessant adjacent representatiu de la zona de l’accident.

Perfil del mantell nival realitzat dos dies després de l’accident en un vessant adjacent representatiu de la zona de l’accident. A la base s’hi observen uns nivell de facetes que van donar lloc a les allaus ocorregudes el dia 28 de novembre. La situació d’allaus que es va donar és la de capes febles persistents.


 

Imatges

Imatge general de l’allau

Imatge general de l’allau on s’observa la zona de dipòsit de l’allau en forma de grumolls.


Zona d’arribada de l’allau

Zona d’arribada de l’allau amb el dipòsit de neu i de branques d’arbre trencats pel aerosol.

 


Detall del dipòsit de l’allau

Detall del dipòsit de l’allau amb branques i troncs trencats.