• Imprimeix

Coma de Fontlletera (30/12/2000)

Aquest accident s'emmarca dins dels fatídics fets del 30 de desembre de 2000, en els quals moriren 10 persones a causa del torb i el fred a la conca alta del Ter. Segons l'opinió dels grups de rescat, per l'estat en què es trobà una de les víctimes i l'estat de la neu que l'envoltava sembla que hauria mort a causa de ser arrossegada per una allau.

Localització

El cercle indica la zona on es va desencadenar l'allau.
Ripollès (Pirineu oriental de Catalunya)

Situació nivometeorològica

Meteorologia

  • 28/12/00: nevades febles, temperatures en moderat descens, vent de nord-oest de 60 a 80 km/h.
  • 29/12/00: nevades febles, lleuger ascens de les temperatures, vent del nord-oest i oest de 60 a 80 km/h.
  • 30/12/00 (dia de l'accident): canvi sobtat de temps a migdia. Un matí assolellat i encalmat dóna pas a nevada feble i vent huracanat del NW (cop màxim 138 km/h), temperatures en notable descens (temperatura mínima -16 ºC).

Estat del mantell

Mantell preexistent: hi ha una forta redistribució del mantell degut a l'acció del vent dels últims dies i s'han format plaques de vent prop de les crestes i als vessants preferentment orientats al sud i sud-est. Malgrat tot encara hi ha molta neu transportable i el dia de l'accident es formen noves plaques.

Predicció BPA a 2 dies

PERILL 2. Possibilitat de desencadenament de plaques per sobrecàrrega feble. En zones protegides del vent, la superfície del mantell presenta una feble cohesió.