• Imprimeix

Coma de Fontlletera (30/12/2000)

Coma de Fontlletera (30/12/2000)

Aquest accident s'emmarca dins dels fatídics fets del 30 de desembre de 2000, en els quals moriren 10 persones a causa del torb i el fred a la conca alta del Ter. Segons l'opinió dels grups de rescat, per l'estat en què es trobà una de les víctimes i l'estat de la neu que l'envoltava sembla que hauria mort a causa de ser arrossegada per una allau.

Localització

El cercle indica la zona on es va desencadenar l'allau.
Ripollès (Pirineu oriental de Catalunya)

Situació nivometeorològica

Meteorologia

  • 28/12/00: nevades febles, temperatures en moderat descens, vent de nord-oest de 60 a 80 km/h.
  • 29/12/00: nevades febles, lleuger ascens de les temperatures, vent del nord-oest i oest de 60 a 80 km/h.
  • 30/12/00 (dia de l'accident): canvi sobtat de temps a migdia. Un matí assolellat i encalmat dóna pas a nevada feble i vent huracanat del NW (cop màxim 138 km/h), temperatures en notable descens (temperatura mínima -16 ºC).

Estat del mantell

  • Mantell preexistent: hi ha una forta redistribució del mantell degut a l'acció del vent dels últims dies i s'han format plaques de vent prop de les crestes i als vessants preferentment orientats al sud i sud-est. Malgrat tot encara hi ha molta neu transportable i el dia de l'accident es formen noves plaques.

Predicció BPA a 2 dies

  • PERILL 2. Possibilitat de desencadenament de plaques per sobrecàrrega feble. En zones protegides del vent, la superfície del mantell presenta una feble cohesió.
El quadre vermell indica el lloc on es trobà la víctima.

El quadre vermell indica el lloc on es trobà la víctima