• Imprimeix

Bastiments (04/02/2009)

Localització

Mapa general de situació de l'allau. Ripollès (Pirineu oriental de Catalunya)

Mapa general de situació de l'allau.
Ripollès (Pirineu oriental de Catalunya)


Situació nivometeorològica

Meteorologia

 • 01/02/2009: Temperatures tant mínimes com màximes negatives i que han baixat respecte al dia anterior. Vent entre moderat i fort de l'E i SE amb precipitacions febles.
 • 02/02/2009: Temperatures estables. Continuen les precipitacions i vent fluix del S i E.
 • 03/02/2009: Continuen les precipitacions, amb acumulacions abundants. Lleuger augment de les temperatures màximes. Vent fluix de direcció variable.
 • 04/02/2009: No s'enregistren precipitacions. Les temperatures mínimes augmenten lleugerament i les màximes es mantenen similars. El vent es reforça a fort de component W.

Estat del mantell
Amb les precipitacions que s'han produït durant els dies anteriors s'han acumulat entre 30 i 35 cm de neu al Ter-Freser. Aquests gruixos es troben sobre un mantell assentat i endurit. El vent del dia 2 de febrer genera plaques en orientacions N i W. El vent d'orientació variable del dia següent fa que es trobin plaques toves a totes les orientacions.

Predicció BPA a 1 dia
El butlletí de perill d'allaus de l'Institut Geològic de Catalunya del dia 3 de febrer informava, a la zona de Ter-Freser que el perill és MARCAT (3) a tots els sectors per la probabilitat d'allaus de placa tova, de mida mitjana, al pas d'una persona en totes les orientacions i per allaus de mida mitjana de neu recent, a qualsevol orientació, de forma espontània.

El perfil estratigràfic es realitza el dia següent, concretament al sector d'Ulldeter, no ben bé al Bastiments, si no al Puig dels Lladres on s'havia donat un altre accident el mateix dia que el del Bastiments. S'hi observa la placa de neu acumulada pel vent més compactada en superfície, sota de la qual s'hi troben dos nivells més de neu ventada més tous, algun d'ells format per agulles visibles, que actuen de pla de lliscament de la placa. Tots aquests nivells de neu ventada es troben damunt d'una base encrostada estable (figura 1).

 

Figura 1. Perfil estratigràfic realitzat el mateix dia de l'accident

Figura 1. Perfil estratigràfic realitzat el mateix dia de l'accident. La fletxa indica la posició del nivell de lliscament a la zona de sortida de l'allau


Característiques de l'allau

 • Orientació:  E, ESE.
 • Tipus d'allau: Allau de placa.
 • Humitat de la neu: Seca.
 • Sup. Lliscament: Neu ventada amb agulles.
 • Tipus desplaçament: Allau mixta.
 • Amplada cicatriu: 190 m.
 • Gruix de la cicatriu: 0.45 m.
 • Tipus dipòsit: Rugós.
 • Recorregut: 491 m.
 • Cota sortida: 2782 m.
 • Cota d'arribada: 2501 m.

Cronologia dels fets

Un grup de dues persones pugen al Bastiments amb esquís. Al coll de la Marrana ja detecten, sorolls en "woums". Quan són a dalt del cim, com que tenen pressa i de fet també han vist de pujada que baixar per les canal del coll no està estable, decideixen baixar directes cap a Marmotes. A dalt, tenen la sensació de que la neu no es prou estable i es plantegen posar-se grampons. Tot i així baixa la primera persona i en fer el tercer gir de baixada provoca l'allau. Inicialment queda en superfície amb els esquís posats. A la segona meitat del trajecte queda dins del núvol de l'allau i li entra neu a la boca, l'escup i intenta fer moviments natatoris. L'allau es divideix en dues llengües a l'arribada i el esquiador queda a la llengua de més a l'oest on es para i queda en superfície. Surt per ell mateix, però rep una petita contusió a la cuixa en el decurs de l'allau.
Tots els membres del grup duien ARVA, pala i sonda.


Imatges de l'allau

Vista general de l'allau.

Vista general de l'allau. A la part superior esquerra es veuen les traçes dels girs abans de desencadenar l'allau.


Detall de la cicatriu.

Detall de la cicatriu, zona de sortida.


Detall del depòsit de l'allau.

Detall del depòsit de l'allau. També s'observa la traça de sortida de la persona arrosegada.