• Imprimeix

Vall de Filià (09/01/2017)

Localització

Cartografia de l'allau a la Coma de l’Estany. Pallars Jussà (Pirineu occidental de Catalunya)

Cartografia de l'allau a la Coma de l’Estany.
Pallars Jussà (Pirineu occidental de Catalunya)

 

Situació nivometeorològica

Meteorologia

Després de l’entrada de vent fort de component nord dels dies 5 i 6 de gener, les temperatures han anat remuntant progressivament a alta muntanya i el vent ha anat afluixant, però encara hi ha cops moderats als cims.

A 2300 m, les màximes es van situar entre 2 i 4 °C el divendres 6 i les mínimes de dissabte 7 entre -2 i -4 °C, amb humitats baixes, tot i que dissabte 7 a migdia van pujar una mica més, el diumenge 8 van tornar a baixar i el vent de nord va tornar a bufar fort

Estat del mantell

El mantell presenta una capa de crosta de vent dura de gruix 20cm aproximadament que reposa sobre unes capes de molt baixa cohesió de facetes i gobelets, que alhora reposen sobre una crosta de neu marró, que actua com a pla de lliscament. Degut a aquesta estructura a les capes superior, trobem el mantell amb certa inestabilitat.

Predicció BPA a 1 dia

El BPA que recollia aquesta situació era el del dissabte 7 i marcava un risc MODERAT (2) per damunt de 2300 m. FEBLE (1) a la resta, amb un problema per neu ventada a la Ribagorçana-Vall Fosca.

En aquest sector les plaques es podrien desprendre al pas d’una persona allà on hi hagués un mantell preexistent i podrien arribar a ser de mida 2 (suficient per colgar una persona); cal ser especialment curós sota colls i carenes, en canals i indrets arrecerats del vent.

Característiques de l'allau

  • Orientació: E-NE.
  • Tipus: Allau de placa.
  • Humitat de la neu: Seca.
  • Tipus de dipòsit: En blocs.
  • Cota sortida: 2465.
  • Desnivell: 90 m.
  • Zona de sortida: Ressalt rocós.
  • Zona de trajecte: Pala.
  • Zona d'arribada: Pala.
  • Gruix del dipòsit: 0,6-0,8 m.

Cronologia dels fets

Un grup format per tres esquiadors de muntanya realitzaven la pujada per l’estany de Filià, utilitzant grampons i crestejant cap al Tossal de les Tres Muntanyes. Van iniciar el descens cap a la Coma de l’Estany, i a la cota 2400 aproximadament, i degut al gel, un d’ells rellisca i cau pendent avall ferint-se la cara, fins entrar en una placa dura que, es desencadena. L’esquiador aconsegueix mantenir-se clavat a la superfície, però els blocs enganxen uns metres més avall a un dels companys, que aconsegueix sortir-se’n. El tercer company no queda implicat.

Allau que es desencadena vora el ressalt rocós (Fotografia: Q. Merlos - Nivomet)

Allau que es desencadena vora el ressalt rocós i que llisca sobre la capa de neu marró encrostada, una capa feble del mantell (Fotografia: Q. Merlos - Nivomet).


Dipòsit d’allau en blocs (Fotografia: Q. Merlos - Nivomet)

Dipòsit d’allau en blocs, amb un recorregut de 90 m (Fotografia: Q. Merlos - Nivomet)


Dipòsit d’allau en blocs (Fotografia: Q. Merlos - Nivomet)

Dipòsit d’allau en blocs, amb un recorregut de 90 m (Fotografia: Q. Merlos - Nivomet)