• Imprimeix

Jornada "Transició energètica i riscos geològics: Aplicació de models computacionals per la caracterització de la sismicitat induïda en projectes d...

 

Quan

Data 21.09.2022

Horari

de 12 a 14 hores

On

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Parc de Montjuïc
08038 Barcelona

Veure mapa

 

És recomanable l'ús, en tot moment, de mascareta.

Inscripcions tancades.

Jornada "Transició energètica i riscos geològics: Aplicació de models computacionals per a la caracterització de la sismicitat induïda en projectes d’explotació geotèrmica profunda i segrest geològic de CO2"

Els efectes cada cop més evidents i propers del canvi climàtic han propiciat una concentració d’esforços cap a l’adaptació i la mitigació del seu impacte. En aquest sentit, la recerca portada a terme, tant des del món acadèmic com des de l’administració i l’àmbit privat, és cabdal per tal de millorar la resiliència de la població, dels sectors socioeconòmics i dels ecosistemes terrestres i marins.

En aquesta jornada es presentaran alguns dels reptes de la transició energètica en l’escenari actual de canvi climàtic i, mitjançant la presentació de dos treballs, coneixerem la recerca que es realitza actualment entorn al fenomen de la sismicitat induïda en projectes d’injecció/extracció de fluids en el subsol. Un dels treballs s’emmarca en l’emmagatzematge geològic de CO2, concretament en l’aplicació de models computacionals per avaluar el perill de migració de CO2 a través de les falles i per caracteritzar la sismicitat induïda. L’altre treball es focalitza en la modelització numèrica de la sismicitat induïda i del potencial dels reservoris geotèrmics profunds.

Agenda:

12.00 – 12.10

Benvinguda, a càrrec del Sr. Jaume Massó, director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)
Presentació de l’acte, a càrrec de la Sra. Sara Figueras, cap de l'Àrea de Geofísica de l'ICGC

12.10 – 12.30

Conferència "Canvi Climàtic i repte energètic"
Sr. Salvador Samitier Martí, cap de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic

12.30 – 13.00

Conferència “Avaluació de riscos associats a falles en el segrest geològic de CO2 en conques siliciclàstiques extensionals"
Sr. Lluís Saló Salgado, Departament d’Enginyeria Civil i Ambiental, Massachusetts Institute of Technology (EUA)

13.00 – 13.30

Conferència “Avaluació del potencial i la sismicitat induïda en reservoris geotèrmics profunds”
Sr. Guillem Piris Casasnovas, Departament de Medi Ambient i Innovació del Conselh Generau d’Aran; Departament de Geologia, Universitat Autònoma de Barcelona

13.30 – 14.00

Torn obert de preguntes, discussió i tancament de l’acte a càrrec de la Sra. Sara Figueras

.