• Imprimeix

Jornada "Mitologia, llegendes i geologia". A Tremp

 

Quan

Data 07.07.2017

On

Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus
Passeig de Pompeu Fabra, 21
25620 Tremp

Veure mapa

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i el projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec organitzen aquesta jornada amb l'objectiu de mostrar com la geologia es vincula amb els mites i les llegendes populars.

Des de l'antiguitat l'ésser humà ha tingut la necessitat d'explicar i entendre el seu entorn i els fenòmens naturals que tenen lloc al seu voltant.

Als Pirineus existeixen nombroses històries, creences i personatges mitològics que formen part del patrimoni cultural immaterial i, sovint, el seu origen es pot associar amb processos o formacions geològiques.

La jornada donarà a conèixer alguns dels mites i de les llegendes del territori del Geoparque Mundial de la UNESCO Sobrarbe-Pirineos i del projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec, i també els aspectes geològics que han condicionat l'existència d'aquests mites i llegendes.

Per clausurar la jornada, s'oferirà un tast de vins amb connotacions mitològiques i es mostrarà un recull de llibres sobre narracions populars per demostrar com la geologia es pot interconnectar amb altres disciplines, com són la literatura i l'enologia.

Programa

19:00 - 19:10

Benvinguda al Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus i presentació de la jornada
Xavier Berastegui, subdirector adjunt de Geologia, ICGC

19:10 - 19:30

Geología y mito en el Alto Aragón: una visión compartida del paisaje
Ánchel Belmonte, Coordinador Científico del Geoparque Mundial de la UNESCO Sobrarbe-Pirineos

19:30 - 19:50

Viatge fantàstic a la ciutat de Pallars
Pep Coll, escriptor

19:50 - 20:10

La geologia com a font d'inspiració de mites i llegendes: exemples al territori del projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec
Gonzalo Rivas, responsable del CST Pirineus (ICGC) i director científic del projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec

20:10 - 20:30

Tast de vins mitològics