• Imprimeix

Jornada "Aplicacions i serveis de posicionament precís"

 

Quan

Data 27.10.2023

Horari

de 10.00 a 12.00 hores

On

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Parc de Montjuïc
08038 Barcelona

Veure mapa

INSCRIPCIONS TANCADES

“Del vehicle autònom al canvi climàtic”

La major disponibilitat del posicionament d’alta precisió, gràcies a la combinació de la miniaturització dels receptors d’alta precisió, la fiabilitat de l’accés mòbil a internet i la disponibilitat de serveis d’augmentació del GNSS, ha disparat el nombre d’aplicacions que espremen els avantatges del posicionament centimètric en temps real.

La comunitat científica és qui va desenvolupar el procés d’alta precisió que s’utilitza de forma rutinària en moltes aplicacions geodèsiques, inicialment vinculades a la geodinàmica de plaques i posteriorment a l’estudi dels oceans amb altímetres radar embarcats en satèl·lit, que permeten determinar la dinàmica oceànica en l’escenari del canvi climàtic.

Els serveis d’alta precisió en temps real, originàriament emprats per a treballs topogràfics, van experimentar un gran augment d’ús degut a l’agricultura de precisió, que s’ajuda de l’alta precisió per controlar tant el vehicle com l’operació de l’eina que arrossega pel camp. Arribada la maduresa d’aquesta implantació s’observa l’arribada d’una segona onada, la del vehicle autònom que comença a emprar els serveis d’alta precisió que troba al seu entorn i albirant-se ja la següent com l’ús massiu en dispositius mòbils, amb noves tendències i serveis en les tecnologies de posicionament. Aquests potencials usuaris suposen un repte pels proveïdors de servei, per la potencial magnitud de l’increment d’usuaris.

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) desplega, opera i manté la infraestructura necessària per a proveir els serveis de posicionament d’alta precisió a tot Catalunya des del 1992, quan es va instal·lar la primera estació permanent a l’observatori de l’Ebre. Posteriorment, al 2005, va posar en marxa el primer servei de posicionament d’alta precisió per a tot Catalunya i, fins l’actualitat, ha modernitzat i col·laborat amb el teixit d’usuaris professionals per a facilitar l’ús d’aquests serveis a Catalunya.

L’ICGC col·labora amb el sector industrial per a desenvolupar solucions que permetin l’accés als seus serveis a un volum d’usuaris massiu, per així poder complir la missió d’ésser la referència a Catalunya pel posicionament d’alta precisió.

Programa:

10.00 – 10.10

Benvinguda i presentació de la jornada

Francesc Sutrias, secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana

10.10 – 10.25

ICGC: Observar per comprendre

Inauguració de l’estació d’ARES

Miriam Moysset, directora de l’ICGC

10.25 – 10.40

Serveis SPGIC de posicionament d’alta precisió de l’ICGC

Joel Grau Bellet, cap de la Unitat de Geodèsia i Delimitació Territorial, ICGC

10.40 – 11.00

Noves tendències i serveis en les tecnologies de posicionament

Miquel Garcia-Fernandez, PhD CTO & co-fundador a Rokubun

11.00 – 11.20

Usos dels sistemes satel·litaris de navegació global en Agricultura de Precisió

Alexandre Escolà Agustí, coordinador GRAP de la Universitat de Lleida/Agrotecnio-CERCA Center

11.20 – 11.40

Calibratge d'altímetres radar amb reflectors passius

Ferran Gibert, enginyer R+D de isardSAT S.L.

11.40 – 12.00

X2V aplicat a la conducció altament automatitzada

Oriol Mas Bosch, Technical Coordinator ADAS Parking & Inno, Seat
Rubén Abad Prados, Project Manager ADAS Group, CVC

12.00

Clausura i Cafè

Imatge d'una estació geodèsica

Vídeo de la jornada (2:17:35)