• Imprimeix

Inauguració de l'exposició "Les textures de les roques. Visió microscòpica del substrat geològic de Catalunya"

 

Quan

Data 21.01.2020

Horari

A les 18 hores

On

Vestíbul principal de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona
Gran Via de les Corts Catalanes, 585, 08007 Barcelona

L’origen, la formació i l’evolució de les roques és un dels objectius principals de les ciències de la Terra, i l’observació de les textures de les roques i els seus components ha estat i és una font d’informació essencial per avançar en el coneixement d’aquests aspectes i en les aplicacions que se’n deriven.

En geologia, el concepte “textura d’una roca” fa referència a les relacions geomètriques entre els grans minerals i la resta de components que formen la roca, així com l’anàlisi de la grandària i la forma dels grans. Aquestes relacions generalment s’estableixen, en una primera aproximació, a escala de mostra de mà, però per determinar amb més detall les característiques imperceptibles a simple vista, cal l’observació microscòpica de làmines primes.

Al marge del seu significat i la seva utilitat, de la visió microscòpica de les textures de les roques en deriven unes imatges d’una gran variabilitat estètica.

Les textures de les roques tenen un valor científic, pràctic i estètic molt potent que ens ha convidat a construir un relat que volem compartir. Aquest valor s’intensifica si les textures s’emmarquen dins un territori amb un substrat geològic divers com és Catalunya.

L’objectiu de la present exposició és il·lustrar un conjunt de textures microscòpiques representatives de les roques ígnies, metamòrfiques i sedimentàries que afloren a Catalunya.

L’exposició serà inaugurada per:

  • El Sr. Jaume Massó i Cartagena, director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)
  • La Dra. Amelia Díaz Álvarez, vicerectora d’Ordenació Acadèmica i Qualitat de la Universitat de Barcelona (UB)
  • El Dr. Albert Soler i Gil, degà de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB)

En l’acte, el coordinador de l’exposició realitzarà una breu presentació del contingut de la mateixa i es realitzarà una visita guiada.

Dates i hores de visita: Del 22 de gener al 5 de febrer de 2020, de dilluns a divendres, de 9 a 21 hores

Visites guiades: Es realitzaran visites guiades els dies 23 i 30 de gener de 17 a 18 hores i els dies 28 de gener i 4 de febrer de 13 a 14 hores


Descarrega el catàleg de l'exposició (PDF) [96 MB]