• Imprimeix

Exposició sobre els mapes en la Guerra Civil espanyola (1936-1939)

 

Quan

Data Del 25.01.2007 al 30.03.2007

Horari

De dilluns a divendres de 09:00 a 18:00, i dissabtes de 10:00 a 19:00

On

Institut Cartogràfic de Catalunya
Parc de Montjuïc
08038 Barcelona

Veure mapa

La Guerra Civil espanyola va donar lloc a la producció d'una ingent cartografia militar. Durant els prop de tres anys que va durar, els serveis cartogràfics d'un i d'altre bàndol van imprimir milions de mapes. Tot i que el repte va ser similar al d'altres guerres que van assolar Europa durant la primera meitat del segle XX, la producció de cartografia va adquirir a l'Estat espanyol un perfil peculiar que, en part, està relacionat amb les especials circumstàncies d'una guerra civil i, en part, a l'excepcional situació de la cartografia militar espanyola a mitjans de la dècada de 1930. En qualsevol cas, la producció cartogràfica realitzada durant la Guerra Civil va constituir un fet sense precedents en la història de la cartografia espanyola.

A partir d'un mateix mapa del territori i encara inacabat (el mapa d'Espanya 1:50.000) cada bàndol va fer un esforç per a obtenir informació cartogràfica, processar-la i publicar-la, de manera que es poguessin dotar als exèrcits d'aquest instrument indispensable que és la cartografia. Mentre que les institucions oficials van quedar en mans de la República, l'exèrcit franquista -que al començament de la guerra no disposava de mapes- va poder obtenir ajuda forana. Així, els voluntaris italians van arribar amb una secció "topocartogràfica" que va realitzar molta cartografia de la batalla de l'Ebre. Una mostra d'aquesta producció cartogràfica forma part dels fons documentals de l'Institut Cartogràfic de Catalunya i ara s'exposen per primera vegada.

Aquesta exposició es porta també a Sevilla del 31 de maig al 8 de juliol, a Saragossa del 6 al 28 de setembre, a Osca del 5 al 21 d'octubre, a Terol del 26 d'octubre al 16 de novembre, a Granada del 29 de novembre al 21 de desembre i a Màlaga del 14 al 31 de gener de 2008. Aquestes mostres, però, són coordinades per la Direcció General de la Memòria Democràtica.

Relacionat amb aquesta exposició, s'ha publicat un catàleg (en català i en castellà), en el qual és present la història de la cartografia en l'època citada, incloent exemples de mapes creats i utilitzats per les diferents institucions del moment. Aquest document es pot adquirir imprès a la botiga electrònica de l'ICGC i descarregar en PDF.

L'entrada a l'exposició és gratuïta.