• Imprimeix

28a Setmana de la Ciència

 

Quan

Data Del 10.11.2023 al 19.11.2023

On

Arreu de Catalunya

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), amb el suport del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, organitza la 28a edició de la Setmana de la Ciència, que se celebrarà del 10 al 19 de novembre arreu de Catalunya. La Setmana de la Ciència compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la divulgació de la ciència i tecnologia.

La Setmana de la Ciència està adreçada a tots el públics i l’assistència i la participació a les activitats és gratuïta. L’objectiu d’aquest esdeveniment és apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i promoure les vocacions científiques entre els més joves.

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) se suma a aquesta edició de la Setmana de la Ciència (SC23) oferint les següents activitats:

  • Jornada "Geologia de la ciutat de Barcelona: Coneixements, condicionants i aprofitaments d’una zona urbana complexa", dimarts 14 de novembre de 2023, de 10 a 12 hores. Actualment la majoria de la població viu i/o desenvolupa una part important de la seva activitat en zones urbanes. L’evolució d’aquestes zones està lligada a l’explotació del seu subsol de moltes maneres diferents, com per exemple per subministrar aigua, transportar xarxes de comunicació o construir-hi edificacions de tot tipus. En general, a Barcelona, i a les grans ciutats i conurbacions del nostre entorn socioeconòmic, hi ha un cert consens ciutadà en planificar zones urbanes que tendeixin a ser saludables, sostenibles i resilients. Una visió incompleta del subsol de les zones urbanes pot tenir resultats costosos i de gran abast. Al llarg dels darrers anys els serveis geològics europeus, com l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, han identificat una manca molt significativa d'informació i coneixement sobre el sol i el subsol de les nostres ciutats, i que l'espai subterrani es gestiona de forma poc eficient. Per aquest motiu han començat a dedicar una part important de recursos en la caracterització geològica del sol i el subsol de zones urbanes a fi de facilitar la seva planificació, desenvolupament i regeneració. En aquest context recentment l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha publicat el llibre Geologia de la ciutat de Barcelona: Coneixements, condicionants i aprofitaments del substrat d’una zona urbana complexa.

Lloc: Sala d'Actes de l'ICGC. Parc de Montjuïc, 08038 Barcelona


  • Acte "El terratrèmol de la Val d’Aran del 19 de novembre de 1923, cent anys després", dijous 16 de novembre de 2023, de 18.00 a 19.30 hores, en mode presencial. Enguany fa cent anys del terratrèmol més gran que es coneix a Catalunya des que en tenim registre instrumental (inicis del segle XX). Va ser a la Val d’Aran, en el límit amb l’Aragó, el dia 19 de novembre de 1923. Si el posem en context, no és el terratrèmol més gran ni mes destructiu que coneixem a la zona. La matinada del 3 de març de 1373, enguany en fa 650 anys, es va produir un terratrèmol amb epicentre probable a la Ribagorça-Aran i al que li atribuïm una magnitud superior a 6. L’objectiu d’aquest acte commemoratiu es recordar que els terratrèmols no són un fenomen aliè a la nostra terra. Si bé els més destructors són poc freqüents, cal tenir-los presents i estar ben preparats davant d’aquest fenomen natural mitjançant la previsió i donant a conèixer les mesures de prevenció i mitigació que es duen a terme actualment a Catalunya. L’acte està dirigit al públic en general i als mitjans de comunicació. S’han programat quatre xerrades breus de caire divulgatiu sobre el terratrèmol de 1923, el coneixement geològic actual de la falla que va donar lloc al terratrèmol , la vigilància i el coneixement del risc sísmic actual de la zona i una xerrada de sensibilització amb consells d’autoprotecció davant d’un terratrèmol. Als assistents se’ls lliurarà un exemplar de la monografia sobre Eduard Fontserè, realitzada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) en motiu del cinquantè aniversari de la seva mort. Amb aquesta monografia, l’ICGC vol recordar la memòria d’un home que va dedicar la seva vida al desenvolupament de diferents camps de la ciència catalana. Entre ells volem destacar la seva contribució al desenvolupament del coneixement sismològic a Catalunya que va posar els fonaments dels estudis de sismicitat, perillositat i risc sísmic del nostre Territori.

Lloc: Sala d'Actes del Conselh Generau d'Aran. Plaça d'Aran, 1-2, 25530 Vielha, Val d'Aran


  • Jornada sismològica de divulgació i sensibilització adreçada als alumnes de 6è de primària de les escoles de la Val d’Aran, divendres 17 de novembre de 2023, de 09.30 a 12.30 hores. Organitzada per l’ICGC i la Direcció General de Protecció Civil de Catalunya (DGPC), amb la col·laboració de la Protecció Civil de l’Aran, el Conselh Generau d’Aran i l’Escola Garona de Vielha. Aquesta jornada forma part dels actes de commemoració del centenari del sisme de la Val d’Aran de 1923 promoguts per l’ICGC. Els terratrèmols son fenòmens naturals extrems que no podem controlar i que es converteixen en desastres en el moment que afecten les persones i les edificacions. Avui en dia els terratrèmols no es poden predir, per tant, l’única estratègia es la implementació de mesures de prevenció per mitigar els seus efectes. Una de les estratègies de prevenció del risc sísmic es la informació i l'educació de la població. Amb aquest objectiu, es proposa un seguit d’activitats didàctiques, divulgatives i de sensibilització entorn els terratrèmols i els seus efectes. Les activitats estaran dirigides als alumnes de 6è de primària de totes les escoles de l’Aran que es desplaçaran a l’Escola Garona de Vielha. La jornada finalitzarà amb el registre amb un sismògraf de la vibració produïda per un salt que faran conjuntament tots els alumnes de l’Escola.

Lloc: Col·legi Garona de Vielha


  • Exposició “GEAS Dones que estudien la Terra”, en catalàdel 2 al 30 de novembre de 2023. GEAS Dones que estudien la Terra és un reconeixement al treball de les dones en el camp de les ciències de la Terra, que vol contribuir de manera activa a la visualització del seu treball, a trencar estereotips de gènere en la ciència entre els nens i les nenes, i a promoure la curiositat científica de les nenes. Amb GEAS, es dona veu a dotze geòlogues d'èpoques, contextos històrics i nacionalitats diferents, però amb un denominador comú: les seves contribucions al coneixement científic van ser transcendentals en una època i en una societat que no només no les va reconèixer sinó que, sovint, va posar traves al seu treball. Al 2021, GEAS Dones que estudien la Terra va rebre l’Esment d'Honor de Treballs de Divulgació Científica en el concurs Ciència en Acció, patrocinat pel Ministeri de Ciència i Innovació i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia. GEAS Dones que estudien la Terra, gràcies al projecte ENGIE, ha estat traduït a 12 llengües europees: anglès, búlgar, croata, txec, grec, italià, turc, gallec, basc, serbi i ucraïnès. Des de febrer de 2023, es troba també disponible la seva traducció al català. GEAS Dones que estudien la Terra s’adreça a tota la ciutadania, i vol incidir d'una manera molt especial en la comunitat educativa, ja que està demostrat que les escoles juguen un paper molt important per fomentar l'interès de les nenes en les matèries STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) i proporcionar igualtat d'oportunitats per accedir i beneficiar-se de l'educació STEM de qualitat.

Lloc: Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus de l’ICGC a Tremp


A banda d’aquestes activitats que organitza, l’ICGC també col·labora en aquesta edició de la Setmana de la Ciència participant activament en les dues següents activitats coorganitzades juntament amb l’Observatori Fabra:

  • 5a Jornada de Sismologia a l’Observatori Fabra, dissabte 11 de novembre de 2023, d'11.00 a 17.30 hores. Jornada adreçada al públic en general i pensada com un dia per aprendre i experimentar sobre aquesta ciència en general i els terratrèmols en particular, amb especial èmfasi a les activitats, institucions i treballs presentats al nostre entorn més immediat. La inscripció i l’assistència són gratuïtes, especificant a quina activitat es vol assistir (Sismologia i societat; Sismologia per a tots els públics; Laboratori i visita a la Secció de Sismologia de l’Observatori Fabra).

Lloc: Observatori Fabra. Camí de l'Observatori, s/n, Barcelona


  • Sismologia a Fontmartina, dissabte 18 de novembre de 2023, de 10.00 a 13.00 hores. L’ICGC hi fa la xerrada “La sismicitat a Catalunya”. La inscripció i l’assistència són gratuïtes, tot i que és necessària la inscripció prèvia.

Lloc: Estació biològica de Fontmartina (Parc i Reserva de la Biosfera del Montseny). Carretera de Fontmartina, Barcelona.