• Imprimeix

Nova col·lecció de la Cartoteca digital: guies excursionistes antigues de les terres catalanes

6/6/23 14.00
  • La col·lecció de Guies excursionistes antigues de Catalunya conté obres publicades des de finals del segle XIX.
  • A més de mapes i itineraris, també s’hi poden trobar fotogravats i anuncis associats a l’activitat excursionista de l’època.

La Cartoteca digital, repositori de l’ICGC on es recullen mapes i fotografies antigues de Catalunya i de tot el món, estrena una nova col·lecció: “Guies excursionistes antigues de Catalunya”. Es tracta d’una selecció de guies excursionistes emblemàtiques publicades des de finals del segle XIX. Es pot accedir al seu text complet i als mapes originals que les acompanyaven, que també han estat digitalitzats a alta resolució. A més, com que s’hi poden fer cerques, es facilita la recuperació de noms de llocs antics.

Les guies més antigues que s’hi pot trobar són les publicades per Artur Osona (1840-1901), excursionista i escriptor vinculat a l'Associació d'Excursions Catalanes. També trobem les guies de Cèsar August Torras (1851-1923), pioner de l'excursionisme a Catalunya, que presidí l'Associació Catalanista d'Excursions Científiques i el Centre Excursionista de Catalunya. A més de les descripcions d’itineraris, les seves obres inclouen nombrosos fotogravats i anuncis d'empreses relacionades amb el turisme: agències de viatge, botigues de fotografia, bancs, begudes...

També hi trobem les obres escrites pel matrimoni pioner en l’alpinisme, Agustí Jolis (1914- 2003) i Maria Antònia Simó (1915-2007). La majoria de les seves guies es publicaven en edicions dobles, en català i castellà, i en elles ja es parla d'un excursionisme més tècnic, amb rutes per a escaladors i vies ferrades.

La Cartoteca de Catalunya és un servei obert a la ciutadania que té la missió de recollir, conservar i difondre el patrimoni cartogràfic i documental que deixa testimoni del nostre territori. 

 

Captura de pantalla de la pàgina principal de la Cartoteca digital, que dona accés a les col·leccions Mapes de Catalunya, Mapes del món, Imatges i vistes, Llibres, Col·leccions singulars  i a la nova col·lecció Guies excursionistes antigues de Catalunya.
Pàgina principal de la Cartoteca digital amb l’accés a la nova col·lecció de guies excursionistes.

 

Captura de pantalla amb un exemple de cerca dins d’una de les guies del topònim “Font de Faig” i dels resultats que es troben.
Exemple de cerca dins d’un document i com es visualitza als documents.

 

Mapa de la zona de Camprodon amb els vials, la xarxa hidrogràfica, els límits administratius i toponímia d’interès excursionista.
Mapa de la Comarca de Camprodón publicat dins de la guia de Cèsar August Torras: “Pirineu català: guia itinerari de l’excursionista a Camprodon” editada per primera vegada l’any 1902, i reeditada al 1918.