• Imprimeix

Notícia 500 - La família Augè Cuyàs dona a l'ICGC un mapa manuscrit

2/12/21 7.02
Josep Ignasi Augè i Jaume Massó signant la donació

Signatura de la donació de la família Augè Cuyàs. Foto: ICGC.

La família Augè Cuyàs ha donat a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya un plànol manuscrit referit a la finca de Can Fonollet dins el barri de les Fonts del terme de Terrassa.

A l'acte de la donació, celebrat a la seu de l’'ICGC, Josep Ignasi Augè i Cuyàs, en representació de la família, i Jaume Massó, director de l'Institut, van materialitzar el lliurament del plànol i van signar l'acord de la donació.

Es tracta d'un plànol topogràfic manuscrit de grans dimensions (113 x 175 cm) aixecat el 1934. S'hi representa, de forma molt detallada, la totalitat de la que havia estat la finca familiar, els orígens de la qual, al menys pel que fa a la masia, es remunten al segle XIV, amb una més que probable ocupació romana prèvia.

Per a l'ICGC aquest mapa té un doble interès: com a exemple de la cartografia topogràfica que es feia a nivell privat a la dècada de 1930 i pel fet que l'autor és Marià Faura i Sans (1886-1941), primer director del Servei Geològic de la Mancomunitat de Catalunya (1914-1923), del qual la nostra institució n'és hereva.

El director de l'ICGC va remarcar la importància d'aquestes donacions i va agrair a la família Augè Cuyàs la conservació del manuscrit i la decisió de donar-lo a una institució pública. També es va comprometre a conservar i digitalitzar el document, completament restaurat a càrrec de la família Augé Cuyàs, perquè es trobi ben aviat a disposició dels usuaris en la Cartoteca Digital.

L'acte va cloure amb una visita guiada a les instal·lacions de l'ICGC.