• Imprimeix

Notícia 419 - L'ICGC i la DataScience@UB premiats per un projecte per detectar la potencial sobreexplotació d’aqüífers

30/9/20 7.30

El 21 de setembre de 2020, i després de la presentació i veredicte d'experts internacionals, l'Àrea d'Observació de la Terra de l'ICGC i el Doctorat Industrial en Observació de la Terra i Intel·ligència Artificial, de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i de la DataScience@UB de la Universitat de Barcelona, han guanyat l'edició 2020 de l'ESA SPACE APP CAMP 2020 amb la proposta QUIFER. En aquesta edició es van presentar 55 propostes i es van selec­cionar 5 de finalistes.

L'equip també va presentar la proposta QUIFERO, la qual també va resultar guanyadora en el tòpic especial, en aquesta edició dedicat a l'agricultura.

QUIFER (aQuifer sUrveillance by sentInel interFERometry) proposa la utilització de dades de deformació del terreny a partir de Copernicus Sentinel-1, combinades amb big data i intel·ligència artificial, per detectar moviments del terreny provocats per l'existència de pous d'aigua. Aquesta eina facilitarà controlar els aqüífers que es poden estar sobreexplotant i els no autoritzats.

La proposta QUIFERO, complementària de l'anterior, identifica, a partir del creuament de dades del Sentinel-1 amb les del Sentinel-2, punts d'extracció d'aigua per al seu ús en conreus.

Els participants finalistes de l'ESA SPACE APP CAMP, que pertanyen a 8 països europeus, han estat assessorats i introduïts a través de tutorials i reunions telemàtiques en diferents aspectes del programa Copernicus, intel·ligència artificial, i també han estat assessorats en àmbits relacionats amb la gestió de projectes.

Un dels requisits per participar en l'ESA SPACE APP CAMP és que la idea pugui ser factible de ser explotada i utilitzada com una App, sense que s'hagi dut a terme el seu desenvolupament complet per prioritzar la utilitat de la sinergia entre dades Copernicus i la implementació de la intel·ligència artificial com a fonament de les propostes.

Cliqueu aquí per ampliar la informació.