• Imprimeix

Notícia 402 - L'ICGC ha participat en el Geolodia virtual

11/5/20 7.47

L'ICGC s'ha adherit a la proposta de celebració virtual del Geolodia, unes jornades de divulgació del patrimoni geològic que tenen lloc anualment a tot l'Estat i que se solen celebrar amb desenes de rutes guiades per especialistes i geòlegs i activitats a la natura. Enguany, degut a l'emergència per la pandèmia del coronavirus, les jornades, que han tingut lloc els dies 9 i 10 de maig, s'han celebrat sota el lema Un Geolodia a casa i es desenvolupen en línia.

El Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Parc Nacio­nal d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya s'han unit al Geoparc Mundial UNESCO Orígens, a l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i a l'Ajuntament de Soriguera, entre d'altres, i han proposat una ruta en vídeo i una guia de camp per la Vall de Siarb, al Pallars Sobirà (Lleida).

La vídeoruta vol donar a conèixer els tipus de roques que es troben a la zona i com aquestes, que originalment es van dipositar com a sediments tous, es van convertir en roca. També explica l'aixecament dels Pirineus i com es van generar els jaciments minerals de la zona. Finalment, inclou una passejada virtual pel Jardí de Roques de Rubió, el primer museu geològic a l'aire lliure, i s'introdueixen els animals i les plantes que vivien a la zona fa uns 200 milions d'anys, com interaccionaven entre ells i amb l'entorn en què subsistien. Així, la vídeoruta fa tres parades: Port del Cantó, Santa Creu de Llagunes i el Jardí de les Roques.

La guia de camp està disponible indefinidament al web del Geolodia i del Geoparc, mentre que el vídeo es pot veure al web del Geolodia a partir del 9 de maig i, a més d'oferir continguts de qualitat avalat per científics durant el confinament, pot ser d'interès per a aficionats a la geologia o a l'excursionisme per planificar les seves sortides un cop finalitzi l'emergència.

Itinerari de la ruta per la Vall de Siarb proposada per al Geolodia 2020.