• Imprimeix

Model 3D de superfícies geològiques: Conèixer el subsol per contribuir a la descarbonització

23/5/23 14.39
  • El coneixement del subsol de Catalunya és crucial per a l'aprofitament sostenible de recursos com la geotèrmia, l’emmagatzematge subterrani i els aqüífers.
  • L’ICGC publica el model 3D de superfícies geològiques per contribuir al coneixement dels recursos subterranis i a la transició energètica.

L'ICGC posa a disposició del públic les dades del model 3D de superfícies geològiques de Catalunya v1.0 a través del Geoíndex - Visor 3D de recursos geològics. Aquesta publicació permet l'accés obert  i la reutilització d’una informació que és clau per a l’impuls de projectes de descarbonització i per a l’aprofitament sostenible dels recursos que ofereix el subsol, com la geotèrmia, l'emmagatzematge subterrani de vectors energètics (CO2, hidrogen, energia tèrmica en forma de fred i calor) o les aigües subterrànies.

Aquesta informació s’adreça a professionals de l'energia, investigadors i administracions públiques, i també a la societat en general. En el context actual, aquesta base de coneixement és essencial per a l’aprofitament dels recursos subterranis en relació a projectes de transició energètica i lluita contra el canvi climàtic. Cal tenir present que la geotèrmia i l’emmagatzematge subterrani són dues de les tecnologies estratègiques d’emissió zero de la recent proposta de Llei d’Indústria Net Zero de la Unió Europea.

L'ICGC segueix treballant en aquest projecte per incrementar i actualitzar la informació disponible i per fer-la accessible a la comunitat professional i al públic interessat.

 

Captura de pantalla del visor - Aneu al visor
Visor per a la consulta i descàrrega de dades dels models 3D de recursos geològics.

 

Per saber-ne més

Web del projecte: Model de superfícies geològiques 3D de Catalunya https://www.icgc.cat/Administracio-i-empresa/Serveis/Geotermia/Model-de-superficies-geologiques-3D-de-Catalunya

Web de consulta i descàrrega de dades dels diversos models 3D publicats per l’ICGC: https://www.icgc.cat/Administracio-i-empresa/Serveis/Geotermia/Geoindex-Visor-3D-de-recursos-geologics