• Imprimeix

Coll d’Amitges (25/03/2015)

Localització

Situació de l'allau a la vessant S del Pic d'Amitges. Pallars Sobirà (Pirineu occidental de Catalunya)

Situació de l'allau a la vessant S del Pic d'Amitges.
Pallars Sobirà (Pirineu occidental de Catalunya)


Situació nivometeorològica

Meteorologia
La tarda de dimarts 24/3/2015 es van reactivar les nevades, que prèviament ja hi havia hagut en dies anteriors. La nevada va durar fins la matinada. La cota de neu inicial va estar al voltant dels 1700 metres i va baixar fins als 1200 metres al final. En aquesta nevada es van acumular uns 15 cm de neu nova que amb el gir de vent cap el nord, va formar acumulacions en vessants orientats cap al sud. 

Estat del mantell
El mantell nival estava format per una base ben consolidada sobre de la qual es van dipositar nivells de neu granulada corresponents a les nevades i neu transportada pel vent en forma de plaques toves que amb el pas de les hores i l’increment del vent es van anar densificant.

Predicció del BPA
En el BPA es pronosticava una situació de neu ventada per la formació de plaques. 
A la Franja Nord de la Pallaresa les plaques estaven ben desenvolupades i podien caure al sol pas d’un esquiador. Pel que fa a la mida, s’estimava que podien  enterrar una persona i fins i tot localment un grup de persones.
Les orientacions més afectades per aquesta situació eren els vessants est i sud, però també les obagues arrecerades. El perill d’allaus a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa va passar a ser MARCAT (3).

Característiques de l'allau

  • Orientació: S.
  • Tipus d'allau: allau de placa tova.
  • Humitat de la neu: neu seca.
  • Tipus dipòsit: en blocs.
  • Cota sortida: 2500 m.
  • Desnivell: 30-50 m.
  • Zona de sortida: coll .
  • Zona de trajecte: coma.
  • Zona d'arribada: replà.
  • Gruix del dipòsit: 2.5-3 m.

  

Perfil realitzat el dia després de l’accident

Perfil realitzat el dia després de l’accident. Cal tenir en compte que després de l’accident va estar treballant el vent i que les temperatures van pujar. En tot cas el nivell feble no es va alterat. Correspon a la neu granulada situada a uns 44 cm del terra, indicat amb la fletxa vermella.

 


Cronologia dels fets

Un grup de persones, que baixen esquiant des del Coll d’Amitges, desencadenen una allau de placa en la qual s’hi queden tres persones atrapades. Un dels esquiadors queda totalment colgat i els altres dos parcialment. La resta de companys inicien les tasques d’autorescat i desenterren als tres esquiadors atrapats que, finalment, resulten il·lesos.

Zona on es va produir l’allau amb la cicatriu a la zona de sortida

Zona on es va produir l’allau amb la cicatriu a la zona de sortida, que es propaga per part sota de les roques i continua per la resta del vessant.