• Imprimeix

Notícia 210 - V Jornades tècniques de neu i allaus

17/10/2017 14:05

Del 9 a l'11 d'octubre es va celebrar, a Ordino, les V Jornades tècniques de neu i allaus Pyrenean Symposium on Snow and Avalanches, punt de trobada per a persones que, tant particularment com professionalment, estan interessades en el món de la neu i de les allaus.

L'acte inaugural va anar a càrrec d'Èric Jover, ministre d'Educació i Ensenyament Superior d'Andorra; Josep Àngel Mortés, cònsol major d'Ordino; José Antonio Boya, conseller del Departament de Territori del Conselh Generau d'Aran; Jaume Massó, director de l'ICGC i Oriol Puig, director del Servei Meteorològic de Catalunya.

S'hi van exposar presentacions orals i pòsters estructurats en meteorologia de muntanya, neu i recursos hídrics, canvi climàtic, predicció d'allaus, cartografia d'allaus, dinàmica d'allaus, prevenció i protecció, seguretat en activitats de muntanya i divulgació. També va comptar amb la conferència convidada d'Igor Chiambretti, coordinador de centres de predicció de perill d'allaus a Itàlia, que va explicar la crisi del passat hivern als Apenins on van morir més de 20 persones a causa d'una allau. El darrer dia es van visitar les obres de defensa de carreteres, estacions d'esquí i urbanitzacions al comú d'Ordino.

La convocatòria va reunir més de 200 persones, la majoria especialitzades en la temàtica de neu i allaus, procedents de diferents països: Andorra, Canadà, França i Itàlia. Donat l'èxit de la convocatòria, es va cloure amb la intenció de celebrar aquesta trobada amb més regularitat.

Les entitats organitzadores van ser: l'Institut d'Estudis Andorrans, l'Observatori de la Sostenibilitat d'Andorra, el Servei Me­teorològic de Catalunya, el Conselh Generau d'Aran i l'ICGC, i hi va col·laborar el Comú d'Ordino, parròquia que hostatjava les Jornades d'enguany, i Vallnord-Arcalís.