• Imprimeix

Jornades tècniques “GeoEnergia a Catalunya”. Núm. 04. La descarbonització del sector tèrmic de pobles i ciutats a Catalunya

 

Quan

Data 28.03.2023

Horari

de 09.00 a 14.00 hores

On

Seu de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya (EIC)
Via Laietana, 39, 5a planta (Auditori Pompeu Fabra). Barcelona

Inscripció gratuïta per socis CEEC i persones invitades.

Atenció: places limitades per a la resta d’assistents, assignades per ordre de registre d’entrada (preu d’inscripció per a no socis: 19 €).

Xarxes de climatització urbanes descentralitzades de fred i calor de 5a generació amb geotèrmia i altres fonts renovables

El Grup de Treball de Geotèrmia (GTG) del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i l’Institut Català d’Energia (ICAEN) organitzen una nova edició de les Jornades Tècniques “GeoEnergia a Catalunya” amb la finalitat de promoure i donar a conèixer el potencial de l'energia geotèrmica com a energia d’alta eficiència en el nou marc de la Transició Energètica.

Aquest any 2023, la Jornada s’especialitza per donar a conèixer el concepte de les Xarxes de Districte de Fred i Calor modernes o de 5a generació (5GDHC networks) recolzades amb bombes de calor geotèrmiques juntament amb altres fonts renovables (tèrmiques i/o elèctriques) i es mostrarà el potencial del seu desplegament a Catalunya per afrontar la descarbonització de pobles i ciutats i acomplir així amb els objectius 2030-2050. Les xarxes de 5a generació són el tipus de xarxes de major eficiència energètica actualment existents i des de fa anys es venen desplegant per Europa (Alemanya, Dinamarca, Gran Bretanya, Suïssa, etc.) i els EEUU. És necessari un canvi de paradigma en el proveïment d’energia tèrmica a Catalunya, des del model actual d’instal·lacions individuals basat en calderes de gas (primordialment gas natural, seguit de GLP i també gasoil), cap a un model mixt basat en instal·lacions col·lectives i participades en forma de xarxes de districte de fred i calor modernes, eficients i intel·ligents de producció descentralitzada.

En l’actual context de canvi climàtic es preveu que les necessitats de refrigeració dels edificis tendiran a incrementar-se any darrera any degut a un augment progressiu de les temperatures i a un allargament de la durada del període d’estiu. Al mateix temps, les necessitats de calor del període d’hivern aniran disminuint amb menys dies de fred i hiverns més curts. En aquest escenari, l’eficiència energètica serà clau per la contenció de la despesa i els sistemes basats en bomba de calor d’alta eficiència accionades elèctricament cada vegada tindran més importància en els models de xarxes de districte. Això implica passar d’un model de generació centralitzada de producció de calor amb aigua a 80-90ºC amb calderes que pateixen elevades pèrdues tèrmiques per metre lineal, cap a un nou model d’alta eficiència on la distribució d’aigua es realitza a temperatura ambient (10-20ºC) i la producció de fred, calor i ACS es fa de forma descentralitzada i amb sistemes 100% elèctrics mitjançant bombes de calor aigua-aigua o geotèrmiques. En aquest nou model es prioritza la recuperació o bescanvi de calor entre els propis edificis implicats i la font d’energia de base és l’energia geotèrmica; una font renovable neta, estable i disponible al subsol en tot el territori, pels 365 dies de l’any i les 24h del dia.

Les xarxes de 5a generació amb geotèrmia responen a un model innovador de producció descentralitzada de calor i refrigeració. Una configuració típica consistiria en una xarxa de 2 tubs sense aïllament tèrmic que distribueix aigua a temperatura propera a l’ambient (10-20ºC), a on el flux de retorn s’equilibra tèrmicament amb el subsol a partir d’un camp de captació geotèrmic compartit. Cada usuari es connecta a la xarxa amb la seva pròpia bomba de calor intercanviant calor en funció de les seves necessitats. El camp de captació geotèrmic pot ser un sistema obert (aqüífers) o tancat (sondes geotèrmiques verticals). Addicionalment, altres fonts renovables tèrmiques o elèctriques (ex: energia solar tèrmica i/o fotovoltaica) poden ser connectades a la xarxa.

Jornada amb una component internacional

Aquest any 2023, la Jornada GeoEnergia organitzada conjuntament pel GTG-CEEC, ICGC i ICAEN es celebrarà el dimarts 28 de març a l’Auditori Pompeu Fabra de la seu de l’EIC (Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya) i tindrà format presencial. La jornada comptarà amb 6 ponents internacionals d'alt nivell per aportar una visió general de l’aplicació i l’experiència de les xarxes 5GDHC a Europa i el seu potencial a Catalunya. Intervindran: Marco Wirtz (nPro Energy GmbH, RWTH Aachen University), Søren Skjold (Geodrilling.dk, Termonet DK), Søren Erbs (VIA University, Termonet DK), Lisa Treseder (Kensa Group), Francesco Milani (ARCbcn) i Jesús Teixidor (SUNO Enginyeria de Serveis Energètics). Addicionalment comptarem amb una taula rodona final amb la participació de representants de l’ICAEN, l’IREC, l’Agència Local de l’Energia de Barcelona i l’INCASÒL, amb la moderació de QUADRIFOLI Enginyers.

La jornada tindrà una pausa cafè per realitzar networking i conversar amb els ponents. Hi haurà servei de traducció simultània anglès-català-anglès. Us hi esperem!

Més informació i programa