• Imprimeix

Notícia 225 - Publicació del Mapa geoturístic del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central

16/1/18 14.02

L'ICGC, després de la publicació el 2016 del Mapa del Projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec 1:100 000, el desembre de 2017 ha publicat el corresponent del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central 1:50 000.

Amb la finalitat de reflectir la integració del patrimoni geològic amb la resta de valors naturals i culturals del territori Geoparc, aquests mapes integren la informació geològica i la turística en un únic document imprès.

La informació es presenta en les dues cares del document, amb textos redactats en varis idiomes. La cara principal inclou la informació turística al damunt del fons geològic simplificat, el qual s'ha representat damunt de l'ombrejat del model d'elevacions del terreny. El dors inclou diverses rutes geoturístiques del territori i imatges de punts d'interès.

El Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central és format per tots els municipis del Bages més els del Moianès que formaven part del Bages (Calders, l'Estany, Moià, Monistrol de Calders i Santa Maria d'Oló) i el municipi de Collbató, del Baix Llobregat.

Un Geoparc és un territori que implementa un model de desenvolupament promogut per la UNESCO, basat en la gestió d'un patrimoni geològic, paleontològic i miner de rellevància internacional, per a la dinamització econòmica i cultural del territori en benefici de la comunitat local. No és una figura legal de protecció ni restringeix les activitats econòmiques.

La xarxa de Geoparcs europeus té 69 geoparcs en 23 països, dels quals 11 són a Espanya i, d'aquests, 1 a Catalunya, el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central.

La Conca de Tremp-Montsec és en tràmit d'acceptació per la UNESCO per integrar-se a la xarxa; és constituït com una associació de 19 municipis de 4 comarques (Alt Urgell, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà).

Aquests mapes geoturístics són un instrument de gran utilitat per a la gestió dels àmbits dels Geoparcs, per a la divulgació dels seus valors i per a donar servei als usuaris. 

Ambdós mapes es troben disponibles a Internet.