• Imprimeix

Notícia 188 - RocExs 2017 Barcelona

2/6/17 7.48

Del 22 al 24 de maig de 2017, l'ICGC i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) van organitzar el taller internacional 6th Interdisciplinary Workshop on Rockfall Protection, RocExs 2017, sobre protecció contra despreniments, en nom de la Rockfall Expert Network i del Comitè tècnic conjunt de la International Society for Soil Mechanics and Foundation Engineering, de la International Society for Rock Mechanics i de la Interna­tional Association for Engineering Geology and the Environment.

El despreniment de roques és un risc freqüent i sovint causa danys en les regions muntanyoses i en els penya-segats costaners. També és freqüent en els talussos dels corredors de transport, en pedreres i en d'altres excavacions.

En les darreres dècades s'han obtingut progressos significatius, sobretot en la caracterització de les masses de roca a les àrees amb focus potencials de caiguda de roques, en la detecció d'indicis premonitoris d'inestabilitat i en el seguiment dels desplaçaments, en el modelatge de caiguda de roques i en el disseny tant de les mesures de protecció com d'estabilització.

L'anàlisi i la gestió de la perillositat i del risc de caiguda de roques sovint requereix un enfocament multidisciplinari. L'objectiu d'aquest taller era reunir a geòlegs, enginyers, responsables de la presa de decisions, professionals i usuaris finals, per tal de discutir i avaluar els nous mètodes, models i enfocaments duts a terme recentment per a l'anàlisi i la gestió dels despreniments de roques.

Els tallers anteriors de RocExs 2017 han estat celebrats al Japó (1999), França (2005), Suïssa (2008), Àustria (2011) i Itàlia (2014). Aquest 6è taller va comptar amb l'assistència de més de 100 especialistes de 15 països d'Europa, Amèrica, Àsia i Oceania.