• Imprimeix

Notícia 185 - Avenços en la difusió de la mesura de moviments de superfície del territori de Catalunya

26/5/17 14.02

L'ICGC està preparant la difusió de la mesura dels moviments del terreny per a tot el territori de Catalunya. Aquesta informació, que s'actualitzarà cada 6 mesos, es crearà a partir d'imatges de radar dels satèl·lits SENTINEL-1A i B de l'Agència Espacial Europea. Aquests satèl·lits ofereixen una freqüència màxima d'adquisició d'imatges de 6 dies i les dades es descarreguen gratuïtament.

Durant els últims mesos, l'Institut ha estat desenvolupant una metodologia per processar gran quantitat d'imatges de radar d'aquests satèl·lits. Aquestes imatges mostren els punts de mesura amb una resolució espacial de 20 x 20 m.

Els punts que es poden mesurar han de ser elements de la superfície que no pateixin grans canvis durant el període de monitorització, i se solen trobar amb gran densitat en zones urbanes, infraestructures i àrees de baixa vegetació.

La imatge que il·lustra aquest comunicat mostra un exemple de mesura de moviments de superfície generat amb un conjunt d'imatges SENTINEL-1A/B el 2016. Els punts que s'han pogut mesurar es representen amb una escala de color que indica la intensitat de la velocitat de moviment, i els punts estables es mostren en color verd.

Paral·lelament a l'obtenció de la mesura de moviments de superfície del territori de Catalunya, es treballa, a partir d'imatges SENTINEL 1A/B, en la generació d'ortoimatges de radar mensuals de tot el territori. Aquesta informació resulta complementària a la informació continguda en les ortoimatges men­suals òptiques SENTINEL 2 que ofereix l'ICGC en diferents Geoserveis. Les ortoimatges de radar ofereixen una visió diferent del territori ja sigui perquè no es veuen afectades pels núvols, ja sigui per la seva sensibilitat a canvis en les propietats biofísiques o geomètriques de la superfície del territori.